Frequently Asked Questions
Hier vind je de meeste antwoorden van vragen omtrent burn-out klachten, stress, andere klachten en vragen omtrent coaching, kosten en vergoedingen. Heb je nog vragen die niet beantwoord worden in de veelgestelde vragen? Stuur ons gerust een bericht via ons contact formulier hieronder en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Algemene vragen over burn-out, stress en andere klachten
1. Wat is een burn-out?
Burn-out klachten treden op wanneer iemand onder extreme druk, spanning en stress lijdt gedurende een lange periode. Dit kan leiden tot lichamelijke en geestelijke uitputting. Het ontstaat wanneer gevoel en verstand botsen, waardoor fysieke en psychische klachten ontstaan. De kans op een burn-out afhankelijk van genetische aanleg, karakter en stressvolle omgevingsfactoren. Veel mensen met een burn-out zijn zich niet bewust van hun eigen grenzen en gaan vaak door met werken onder stress.
Je ervaart een verstoring in de balans tussen je gevoel, verstand en lichaam. Het is moeilijk om emoties te reguleren en heldere en georganiseerde gedachten te hebben. Je voelt je uitgeput en hebt weinig energie en kan diverse symptomen ondervinden, waaronder hyperventilatie, angst, paniek en depressieve klachten, maar ook symptomen als duizelig, misselijk en slaapproblemen.
2. Verschil tussen burn-out/depressie/overspannen?
Burn-out, depressie en overspannenheid zijn drie verschillende aandoeningen met overlap in symptomen. Het belangrijkste verschil is de oorzaak en de duur van de symptomen:
-
Burn-out is een uitputtingsstoornis die optreedt als gevolg van langdurige, extreme stress. Het wordt vaak beschouwd als een vorm van werkgerelateerde stress. Het kan resulteren in gevoelens van uitputting, verlies van interesse en demotivatie.
-
Depressie is een stemmingsstoornis waarbij de patiënt een eenzaam, somber of verdrietig gevoel ervaart dat gedurende een groot gedeelte van de dag. Andere symptomen kunnen onder andere verlies van interesse, verstoord slaappatroon, gewichtstoename of -verlies, vermoeidheid, concentratieproblemen en suïcidale gedachten zijn.
-
Overspannenheid is een tijdelijke toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door extreme stress. De symptomen verdwijnen meestal binnen enkele weken tot maanden nadat de oorzaak van de stress is verdwenen.
Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken wanneer men vermoedt dat men lijdt aan één van deze aandoeningen. Een psycholoog of arts kan helpen bij de diagnose en behandeling.
3. Hoe lang duurt een burn-out?
Burn-out is de langste van alle werkgerelateerde mentale aandoeningen, met een varierende duur van drie maanden tot meer dan een jaar. Het langzame herstel van de burn-out klachten is te wijten aan het feit dat patiënten niet ziek lijken, maar toch niet in staat zijn om normaal te functioneren, zonder begrip van omgeving, artsen en therapeuten, of zelfs de patiënt. Patiënten weten alleen zelf zeker dat ze niks meer kunnen en tegen niets bestand zijn.
4. Wat zijn burn-out klachten & stress gerelateerde klachten?
Stress is nodig om efficiënt te leven en werken, maar te veel stress kan een probleem zijn als het negatief wordt ervaren en je vermindert functioneert. Een hoge werkdruk en spanning in het privéleven kunnen stress veroorzaken. Ongezonde stress kan gedurende een lange tijd leiden tot overspannenheid en burn-outklachten. Symptomen hiervan kunnen zijn: hoge bloeddruk, spierspanning, slaapproblemen, maagklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen, cynisme, woede, gevoel van overbelasting, emotionele gevoeligheid, verhoogd roken/drinken en afzondering.
5. Hoe herstel je van een burn-out?
Vroeger werd gedacht dat rust alleen voldoende was voor herstel, maar nu weten we dat een actieve benadering nodig is, niet alleen om sneller te herstellen van burn-out klachten, maar ook om te voorkomen dat u opnieuw een burn-out krijgt. Het herstel bestaat uit vier fasen, waarbij u begeleid wordt. In elke fase zijn er dingen die u zelf kunt doen om te herstellen.
6. Wat maakt de Super Sterk methode uniek?
De Super Sterk methode richt zich niet alleen op de reguliere gesprekstherapie maar kijkt juist verder en richt zich naast het traditionele coachen ook op gebieden zoals beweging, voeding, het immuunsysteem, ademhaling, stress en slaap. Elke coaching sessie richt zich op deze factoren en worden gecombineerd met een fysieke training naar het kunnen van de cliënt. Dit zorgt voor een effectiever en sneller herstel proces dan andere behandelmethoden van dit moment. Deze methode wordt nog nergens anders toegepast en is daarom uniek in zijn soort.
Algemene vragen over coaching, kosten en vergoedingen
1. Wat omvat coaching?
Coaching is een vorm van begeleiding gericht op positieve veranderingen, gebaseerd op het geloof in de veranderingspotentieel van mensen door middel van inzicht en gedrag. Het doel is niet om te genezen, omdat er niet van ziekte uit wordt gegaan. Coaching richt zich niet op therapie of advies, zoals loopbaancoaching of sollicitatietraining.
2. Hoe ziet een coaching traject eruit?
1. Doelen stellen: Bij het begin van de coaching bespreek je met de coach wat je wilt bereiken. We bepalen samen jouw doelstellingen en stellen een persoonlijk plan op en de coach doet je een vrijblijvend voorstel voor een van de coachingstrajecten.
2. Verdieping: Krijg meer inzicht in en begrip voor je talenten en belemmeringen. Tijdens de coaching richt je je op het bereiken van je doel door te werken aan vergroting van je zelfbewustzijn en inzicht in eigen talenten, drijfveren, competenties en uitdagingen. We helpen je om je potentieel te vergroten door belemmeringen weg te nemen en bezieling te creëren.
3. Resultaat bereiken: Door het toepassen van de juiste interventies bereik je jouw gewenste resultaten. Om resultaten te boeken, helpen we je bij het vergroten van je zelfleiderschap, door het maken van een plan, het definiëren van concrete acties en het nemen van uitdagingen met lef.
4. Evalueren: Na het coachingstraject evalueren we hoe je het traject hebt ervaren en wat je geleerd hebt, zodat we kunnen groeien en verder ontwikkelen. We bespreken de voortgang en hoe je met toekomstige uitdagingen kan omgaan
3. Ik ben ondernemer/zzp'er, wat kost coaching?
Onze coaching kost 149 euro per uur (exclusief btw). Om coaching toegankelijk te maken voor iedereen, bieden we korting aan particulieren en ZZP’ers. Je kunt kiezen uit losse coaching sessies of trajecten van 4, 6 of 8 sessies, waarbij elke sessie ongeveer 1,5 uur duurt. Bij aankoop van een traject krijg je extra korting. Voor ZZP’ers en kleine ondernemers bedraagt het tarief 125 euro exclusief btw. Voor particulieren bedraagt het tarief 125 euro inclusief btw.
4. Ik ben werknemer, wat kost coaching?
Onze coaching kost 149 euro per uur exclusief btw, en tijdens een vrijblijvende intake zal onze coach de mogelijkheden met je bespreken. Veel werkgevers hebben budget beschikbaar voor het ontwikkelen van hun personeel. Als werknemer kun je dit budget aanvragen voor coaching, training of opleiding. Vraag je werkgever of ze willen investeren in jouw groei of toekomstige inzetbaarheid. Mocht je werkgever dit niet kunnen vergoeden, dan betaal je als particulier 125 euro inclusief btw.
5. Wat is het verschil tussen een psycholoog & de Super Sterk methode?
Er is een verschil in benadering tussen de aanpak van een psycholoog en die van de Super Sterk-methode. Psychologen richten zich meer op diagnostiek en behandeling terwijl Super Sterk zich op ontwikkeling op zowel fysiek, emotioneel en mentaal gebied richt. Beide benaderingen kunnen elkaar versterken.
6. Wordt de Super Sterk methode vergoed?
Heb je een werkgever? De meeste werkgevers vergoeden een burn-out herstel traject. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) is je werkgever verplicht mee te werken aan je herstel. Daarnaast zijn veel werkgevers verzekerd waardoor ze deze kosten terugkrijgen. Neem hierover contact op met je werkgever.
Ben je een ZZP’er? Als ZZP’er worden de meeste de kosten vergoed door de meeste AOV’s indien je voor burn-outs verzekerd bent. Daarnaast zijn de kosten voor een herstel traject aftrekbaar als bedrijfskosten.